Kadınlar için Websitesi Kurma ve Satış Yapma Rehberi – 1: Ürün Bulma

İnternetten satış yapmak isteyen ama ne satacağını bilmeyen veya ne satacağını bilip nasıl başlayacağını ve yapacağını bilemeyenler için yol haritası niteliğinde sizleri biraz bilgilendirmek istiyorum.

Son yıllarda gördüğüm ve edindiğim tecrübeye dayanarak söyleyebilirim ki müşterilerimin arasında iş kurma kararsızlığı yaşayanların hepsi kadın arkadaşlarım veya müşterilerimdi. Aslında çoğu iş kurmuş ve para kazanmaya başlamıştı fakat bunu resmileştirmekten çekiniyor, altından kalkamayacağını düşünüyordu. Halbuki hepsi çoktan zor olan ilk aşamayı geçmişti ve daha da büyüyebilecekken korkularına yenik düşüp adım atamıyorlardı.

Benim işim ürün veya hizmetlerinin tasarımını yapmak, ve pazarlamak olduğu için aslında her ürün veya hizmetin doğru iş modelinde kurgulanır ve doğru alt yapısı kurulursa satabileceğini biliyordum. Tek yapmam gereken onları buna ikna etmekti. Bu yazı serisini her ne kadar kadın girişimciler için yazıyor olsam da aslında herkesin internet üzerinden ürün veya hizmet satmasını sağlayacak temel bilgilerdir.

Bu yazı serisi sadece tek bir ürün veya hizmeti nasıl kolayca internetten satarım sorusuna cevap arayanlar için yazılmıştır. Eğer sıfırdan başlayacaksanız ve hatta fikriniz bile yoksa doğru yerdesiniz. Adım adım sizlere neyi, nasıl satacağınızı göstereceğim. Yazdıklarımı adım adım yaparsanız sonunda bir ürününüz, işleyen bir web siteniz olacak ve satış yapabileceksiniz.

Eğer benim zaten kurulmuş bir şirketim var ve internetten satış yapıyorum fakat satışlarımı arttırmak istiyorum diyorsanız, bu yazıların ilerleyen kısımlarından faydalanabilirsiniz fakat büyük ihtimal, var olan düzeneğinize bakıp üzerinde konuşup size özel çözümler geliştirmemiz gerekecektir.

1 – Ürün Bulma

Ürün bulma konusu aslında çok kolaydır fakat biz kadınlar hep kendimizden şüphe duyarız. Olur mu? Yapabilir miyim? Ne yapsam acaba? Gibi bir sürü sorular kafamızda ve bunların hiçbirini cevaplayamayız. Eğer ne yapmak istediğinizi biliyorsanız, harika! Bir sonraki bölüme geçebilirsiniz. Eğer bilmiyorsanız sizi çok iyi tanıyan, mümkünse uzun yıllardır tanıyan en az 3 arkadaşlarınıza sormanızı istiyorum. Onlara “Benim en becerikli olduğum konu nedir? Sence en kolay ve en iyi yaptığım 3 şeyi yazar mısın?” diye sorun. Onlardan gelecek cevaplar çok açık ve net olacaktır ve hatta üçü de aynı şeyleri yazabilir. Gelen cevapların üzerinde düşünmenizi ve size en kolay geleni hatta ve hatta “bunu yapmakta ne var, çok basit” dediğiniz yeteneğinizi seçmenizi istiyorum. Düşünsenize size bu kadar basit gelen bir şeyi aslında diğer insanlar yapmakta çok zorlanıyorlar ve bu özelliğin seni diğer insanlardan ayırıyor.

Bir diğer önemli konu ise bir probleme çare olmak. Her gün karşımıza bir sürü problemler çıkar ve biz kadınlar o problemlere yaratıcı çareler buluruz. Spanx Korse firmasını kuran kadın girişimciden tutun, doğu-güneydoğu’daki köylerdeki kadın girişimcilere kadar pek çok örnek “Nasıl yaparım?” ile başlamıştır. Bilimsel araştırmalar kadın beyninin erkelerden daha farklı çalıştığını daha yaratıcı düşünceye sahip olduğunu kanıtladı. Toprak Ana gibi olduğunuzu bilin, ister ve inanırsanız her tohumu yeşerteceğinizden emin olun! Bulduğunuz fikir insanların isteyebileceği, ihtiyacını karşılayabileceği ve bunun için para verip alacağı bir şey olmalı.

Bir başkasının ihtiyacını karşılayan ve bunun için para verebileceği şey ise sizin kişisel hikayenizdir aslında. Sizin bebeğiniz doğduğunda hastalanıp, doktor doktor gezdiğiniz fakat çareleri alternatif çözümlerde bulduğunuz ve bebeğinizi iyileştirdiğinizdir. Sizin hikayeniz menopoza girdiğinizde kendiniz gibi hissetmediğiniz, deli gibi kilo aldığınızda araştırıp bulduğunuz yeniden kendinizi bulma, kilo verme hikayenizdir. Sizin hikayeniz boşanırken çocuklarınızın ayrılıktan etkilenmemesi için ne yapmalıyım diyerek araştırdığınız, psikologlara gidip öğrendiklerinizdir. Kendiniz olun ve hayat size ne öğretti diye sorun? Ve öğrendiklerinizi paylaşın! Çünkü bilginizi paylaşmadığınız sürece onun bir değeri yoktur.

Fikir bulamadınız mı? …Okuyun, bol bol okuyun. Etrafınızdaki insanlara hayatlarında zorlandıkları, onları rahatsız eden şeyleri sorun ve bunlara çareler geliştirin.

Tek bir konuya odaklanın ve ondan zevk alıyor muyum diye kendinize sorun. Heyecan duyduğunuz ve insanlara yardım ettiğiniz sürece zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak ve mutluluk duyacak, gerçekten hayatınızın bir amacı olduğunu hissedeceksiniz. 

En önemli konu ise bulduğunuz fikrinizi kimse ama kimse ile paylaşmayın, ta ki son aşamaya gelip satışa başlayana kadar. Biz kadınlar sözel insanlarız, konuşmayı severiz fakat kafamız da kolay karışır, kolay vaz geçeriz. Fikrinizi eşiniz, anneniz, babanız, yakın arkadaşlarınız dahil hiç kimseye anlatmayınız. Fikrinizi bol bol düşünün ve onunla ilgili hayal kurun. Fikrinizi nasıl geliştireceksiniz, nasıl onu bir çocuk gibi büyüteceksiniz, ilk satışınızı yaptığınızda nasıl çığlıklar atacaksınız, satışlarınız düşündüğünüzden çok daha kısa zamanda arttığında nasıl yetişeceksiniz, neler alacaksınız, kazandığınız paralarla neler yapacaksınız bunları düşünün. Her şey güzel olacak! Yapmanız gereken tek şey fikrinizin net olması, inanmanız ve bu kitaptakileri adım adım uygulamanız.

Bilgi güçtür derler ama aslında bilgiyi hayata geçirmek güçlü olmaktır! Hayata geçmemiş, insanlara sunulmamış, paylaşılmamış hiçbir bilgi, hizmet, ürünün değeri yoktur.

Dünya dijital dönüşüme girdi ve şuan, şimdi internetten satmaya başlamazsan bu treni kaçıracak ve hiçbir zaman dünya eskisi gibi olmayacağı için sen para kazanma fırsatını kaçıracaksın. İnan, net ol ve harekete geç!

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We use cookies to give you the best experience.